Grundskolen

Drømmen om Amerika

Grundskolen

Ikke alle drømme går i opfyldelse i “drømmenes land” – 8.e’s – forløb om udvandringen til Amerika

Hvorfor valgte over 300.000 danskere at vinke farvel til gode, gamle Danmark, tage chancen og rejse afsted til ”drømmenes land”? Det var et af de mange spørgsmål, vi stillede os selv historieforløbet: Drømmen om Amerika.

Det var et spændende emne for os, fordi det lige netop var Danmark, der mistede en tiendedel af sin befolkning fra midt- til slutningen af 1800-tallet. For at kunne sætte os lidt mere ind i emnet, måtte vi lære om den såkaldte ”push-pull effekt”. Amerika lovede gratis jord til alle, der udvandrede, og livet var for mange nærmest miserabelt hjemme i Danmark. Det er et eksempel på en slags push-pull effekt.

Vi arbejdede både med billeder, erindringer og tekster, og vi fik endda også lov til den 28. august at besøge Storm P. Museet på Frederiksberg. Det var en lærerig og spændende oplevelse, og en god måde hvorpå vi kunne lave noget andet end at sidde i klasselokalet.

Her havde de en udstilling om danske Robert Storm Petersens udvandring til Amerika, og der var blandt andet en model af hans hotelværelse, der ikke ligefrem skreg af succes. Han var komiker og tegner, og drømte om at slå igennem i Amerika, men måtte vende skuffet hjem, efter at have indset at det såkaldte ”drømmenes land” ikke var det rigtige sted for ham.

Storm P. var ikke den eneste, der skrev historie ved at udvandre. Jacob A. Riis udvandrede også, og han slog igennem ved at skildre det usle liv, de fleste immigranter levede, ved at fotografere.

Der er stadigvæk mange mennesker, der emigrerer i dag, de fleste på jagt efter et bedre liv, og efterhånden som verdens ulighed øges, bliver push-pull effekten også større.

Det understreger relevansen af FN’s verdensmål, og hvor vigtigt det er at fokusere på lighed rundt omkring i verden.

 

 

Skrevet af Alina, 8.e.