Gymnasiet, Nyheder

2b på jagt efter den skotske identitet i Edinburgh

Gymnasiet, Nyheder

Kilt, skotsktern, sækkepiber, whisky og højlandsromantik som i ”Braveheart” og ”Outlander” er det billede, de fleste forbinder med Skotland og skotskhed. Men hvor kommer de idéer og klichéer egentlig fra? 2b tog i oktober på opdagelse i den smukke hovedstad, Edinburgh, for at finde den skotske nationalfølelse.

Forude for turen havde 2b arbejdet i dybden med nationalisme og den særlige skotske variant af begrebet, som er blevet dyrket i popkulturen igennem århundreder. Serier som ”Outlander” (Netflix) eller filmen ”Braveheart” bringer de helt store følelser i spil, når vores skotske sværdsvingende helte går op mod den engelske overmagt iført kilt, knæstrømper og blå ansigtsmaling. Men er det også sådan skotterne ser sig selv i 2017? Og hvor går man hen, når man gerne vil undersøge noget om Skotskhed?

2b startede med en guidet gåtur rundt i Edinburgh, gik videre på Nationalmuseet, rundede universitetet og det skotske parlament inden turen gik til Writers Museum og Nationalgalleriet. Og så var der jo forresten også aftenturen på Greyfriar’s Kirkyard, hvor J.K. Rowling fandt navnene til sine berømte bøger om Harry Potter på gravstenene. Her kan man hurtigt finde Tom Riddell, McGonagall og Cruikshanks grave – hvis man vel at mærke har en lommelygte med.

Turens gyselige historier og mere eller mindre planlagte chok sikrede alle (også lærerne) lidt sund kredsløbstræning.

Derudover var der masser af tid til at vandre rundt i Edinburghs bakkede byliv, fare vild i sidegaderne og skyde genvej ad de smalle closes, som strækker sig ned fra hovedgaden The Royal Mile, der løber mellem byens to slotte. 2b overgav sig hurtigt til Edinburghs uimodståelige charme, og det var snart glemt, at parallelklasserne var under sydligere og mindre fugtige himmelstrøg.

Af Maria Livbjerg