For nogle kan det, at gå til eksamen, være den mest rædselsfulde oplevelse. For andre er det en begivenhed man gerne vil undgå og kun de færreste føler det slet ikke er noget problem. Men hvordan håndterer man det at gå til eksamen? Hvorfor går man nogle gange helt i baglås og kan slet ikke få sagt et ord?

Lider du af eksamensskræk, eller er du Supermand? Lad os starte et helt andet sted før vi svarer på dette spørgsmål.

Lille og spinkel kvinde får superkræfter

Har du nogensinde hørt historien om den lille spinkle kvinde der stille og roligt bakker ud af garagen i sin bil og hører et halvkvalt skrig bag bilen. Hun standser naturligvis øjeblikkeligt, stiger ud, og går om bag bilen, hvor hun til sin gru finder sit barn klemt fast under det ene baghjul. Den lille spinkle kvinde griber nu fat i kofangeren og løfter bilen væk.

Hvor fik kvinden denne styrke fra? Hun var spinkel, og ville under normale omstændigheder slet ikke være i stand til at løfte bagenden på den bil. Svaret er, at det var adrenalinen der med et blev produceret (i en lille kirtel der sidder over nyrerne, i det der hedder binyremarven), der gav hende styrken.

Om ovenstående historie er sand ved jeg ikke, men der kan fortælles mange andre historier om mennesker der – under hvad man ellers ville betegne som helt umulige omstændigheder – udviser ekstraordinært mod, styrke og snarrådighed.

Mange oplever, de i pressede situationer pludseligt er i stand til at gøre meget mere end normalt. De tænker hurtigere, de får overmenneskelig styrke, deres hørelse bliver bedre, deres syn bliver mere følsomt. De er altså – på grund af adrenalinen – i stand til at gøre meget mere, de tænker og reagerer hurtigere og de får rent fysisk et overskud de ellers ikke ville have under normale omstændigheder.

Spørger man en læge vil man få svaret: “Det er alt sammen adrenalinens skyld”. Lægen vil fortælle at adrenalin også kaldes for et “kæmp eller flygt hormon”, der sætter kroppen i et højere form for “beredskab”. Når adrenalinen frigives i blodet sker der en masse med kroppen. Blodets kapacitet til at føre ilt med sig forøges, musklerne svulmer op, hjertevolumen øges og hjertet slår hurtigere, pupillerne udvides, blodsukkerniveauet stiger og lungernes kapacitet stiger med næsten 50%. Alt dette er med til at sætte et menneske i stand til at yde LANGT mere end under normale omstændigheder.

Man tænker hurtigere, men får mere fysisk styrke, man har overskud – ja, man bliver næsten til en “supermand”.

Hvad hjælper det så dig, der lider af eksamensskræk?

Lige som adrenalin har en række meget “positive” sider, har adrenalin også en række bivirkninger. For at skaffe den ekstra kapacitet af blod til hjertet og de øvrige muskler, begynder de indre organer at trække sig sammen. Blandt andet trækker mavesækken sig sammen. En anden ubehagelig “bivirkning” ved adrenalinen er tørhed i mund og svælg. For nogle føles denne “tørhed i munden” så voldsom, man næsten ikke kan tale. Adrenalinen gør også, man får det varmt, og mange begynder endda at svede (fordi hjertet banker hurtigere), og for nogle er det særligt i håndfladerne man sveder allermest.

Den knude mange føler i maven, de svedende håndflader, tørheden i munden, eller nogle af de mange andre bivirkninger man kan føle, når adrenalinen pumpes rundt i blodet – det kan du i virkeligheden opfatte som kroppens signal til dig om at: Nu er du klar! Du er nu i stand til at tænke hurtigere og yde mere. Dine sanser er skærpede og du er klar – uanset hvad der måtte komme!

Det er klart, adrenalinen ikke kan få dig til at finde svar ud af den blå luft. Hvis du ikke har læst og ikke kender svaret – ja så er adrenalinen ikke til megen hjælp. Selv om adrenalinen måske nok gør dig bedre til at huske det du allerede ved, kan den ikke få dig til at huske noget du ikke ved. Derimod kan den måske hjælpe dig til at formulere et svar, der alligevel kan bruges.

Tørheden i munden er der ikke meget at gøre ved. Tag en flaske vand eller to med ind til eksamen, sørg for at have drukket rigeligt (vand – ikke sodavand) inden du går ind. Sørg også for at spise lidt mad (også selv om du sikkert ikke er særlig sulten), for det kan også være med til at mindske de lidt kedelige bivirkninger ved adrenalinen. Lider du voldsomt af svedende håndflader, så tage et lommetørklæde, gæstehåndklæde eller lignende med.

Og husk så – det mange opfatter som eksamensskræk eller sommerfugle i maven, er kroppens måde at fortælle dig, at du nu er HELT klar, at du er i stand til at yde mere, tænke hurtigere. Det er altså ikke dig, der har eksamensskræk. Det er dig, der er blevet en lille “supermand” – i det mindste for en tid.

Læs også denne side på emu.dk med en masse andre gode råd til, hvordan du håndterer din eksamenssituation bedst muligt.

I håbet om en god eksamenstid – trods alt…

– Delfer