Gymnasiet, Nyheder

NSG besøger polsk jesuitergymnasium

Gymnasiet, Nyheder

Godt tyve gymnasielærere og andet personale fra NSG besøgte mandag den 3. december Stanislaw Kostka Gymnasiet i Krakow til et møde med elever og ledelse om, hvordan det er at være jesuitergymnasium i Polen. Det blev til en grundig omvisning i den moderne indrettede skole anført af en gruppe entusiastiske elever, der på flydende engelsk fortalte om en dagligdag med undervisning og kammerater, elevrådsmøder og sport efter skoletid. Skolen støttes fra USA, og det amerikanske præg var tydeligt i skoleuniformer, indretning og fokus på sport. Samtidigt var det oplagt, at eleverne var meget glade for og stolte af deres gymnasium.

 

”Vi ligger i et udsat nabolag, så tilstedeværelsen af vores skole giver hele kvarteret et løft,” forklarede skolens leder, pater Tomasz Nogaj SJ senere i et møde med den danske gruppe. Derudover var mange af fokuspunkterne de samme som på Østerbro: opmærksomhed på den enkelte, højt fagligt niveau og ønsket om at uddanne ”det hele menneske”. Ligheden midt i forskelligheden var også noget, som rektor Lise Baadsgaard Jepsen fremhævede i sit svar, og som mange af lærerne havde hæftet sig ved under rundgangen. Danskerne følte sig ikke bare velkomne men også hjemme på grund af slægtskabet mellem den polske og den danske skole.

 

 

 

Studiebesøget fandt sted i sammenhæng med en personaletur for grundskole- og gymnasielærere til Krakow weekenden over med masser af kultur og tiltagende julestemning.

 

 

 

Af Andreas Rude