Gymnasiet, Nyheder, Om NSG

Digital dannelse på NSG

Gymnasiet, Nyheder, Om NSG

Søren Hebsgaard holdt i sidste uge et meget lærerig og underholdende oplæg om brugen af mobiltelefonen og de sociale medier. Søren aktiverede eleverne, så de kom på banen, og delte deres meninger. F.eks. synes 39% af eleverne, at mobilen fylder for meget, når man er sammen. Vha. forskningsresultater forklarede han, hvor meget det forstyrrer at have mobilen ved sig, mens man er i gang med noget andet (f.eks. undervisning, lektier, samvær, osv.).

Der var mange vigtige budskaber i oplægget, som at det kan være meget stressende at ”passe” streaks på Snapchat, følgere på instagram, og tråde på Messenger. Han forklarede også, hvordan EMPATI kræver face-to-face interaktion, og derfor er det nemmere at være hård, kold og overfladisk overfor hinanden i den digitale verden. Derfor skal man være mere opmærksom på, hvordan man færdes i de sociale medier på en empatisk og etisk måde, følger de uskrevne og skrevne regler (love), og skaber fællesskaber, hvor vi kan være der for og passe på hinanden.

Links til apps og programmer

Her er nogle links til nogle af de apps og programmer, som SØREN nævnte i foredraget – og et par ekstra:

  • Forest – stay focused be present App, hvor man planter et træ og ikke må bruge telefonen imens. Gratis til Android, 16 kr. til iPhone. Det er de bedste 16 kroner du nogensinde vil bruge. www.forestapp.cc
  • Focus At Will Musik-app både til telefon og computer. Spiller musik, som gør det nemmere for hjernen at koncentrere sig. Koster et månedligt abonnement, men et gratis alternativ kan fx være en meditiations-playliste på Spotify eller youtube. Husk at have din telefon på “forstyr ikke imens” – ellers kan det jo være lige meget. (www.focusatwill.com)
  • Freedom Luk ned for særlige hjemmesider eller apps, som plejer at suge din opmærksomhed, når du ellers skal arbejde. Koster penge. Meget brugervenligt! Der kan findes gratis eller billige alternativer på alternativeto.net, fx SelfControl. (freedom.to) (selfcontrolapp.com)
  • Moment Tracker hvor meget du bruger telefonen hver dag, få et komplet overblik. Du kan også sætte grænser for dig selv og få notifikationer, hvis du overskrider tiden. iPhone-app: inthemoment.io Android-app: http://instantapp.today 
  • Space – Because You Need A Breather En app, som lægger en forsinkelse ind, når du åbner dine “afhængigheds-apps”. Med forsinkelsen bliver der ikke udløst dopamin i hjernen, når du trykker på app-ikonet. Rigtig god, hvis du gerne vil skære ned på dit “refleks”-forbrug – men stadig gerne vil bruge dine apps. (youjustneedspace.com)

 

 

Af Fredda Galea