Gymnasiet, Nyheder, Om NSG

Jødernes flugt i 1943 kom helt tæt på

Gymnasiet, Nyheder, Om NSG

Sjældent har 1. og 2.g’erne siddet så stille til en fællestime, som da Bent Melchior den 25. februar fortalte om sin families flugt fra Danmark til Sverige i 1943. Den næsten 90-årige tidligere overrabbiner er blandt de sidste overlevende vidner til flugten. Men da han rejste sig fra sin stol i Englesalen, greb solidt fast i ryglænet og begyndte at fortælle om sine oplevelser som kun 14-årig, faldt årene væk, og eleverne sad dybt koncentrerede.

Vi kom over 75 år tilbage i tiden til det tyskbesatte Danmark, hvor regeringen var gået af, og hvor intet længere stod i vejen for, at jøderne som i alle andre besatte lande blev arresteret og sendt til lejre i Tyskland og Østeuropa. I begyndelsen af oktober kom de første advarsler om, at aktionen snart ville finde sted, og Bent Melchior fortalte den dramatiske historie om familiens hastige afrejse fra København, indkvartering på en præstegård og senere om sejladsen over Østersøen i en fiskekutter fra Falster til Skåne.

Det var en historie med masser af detaljer og fortættet atmosfære. Det var også en opløftende historie, for mange mennesker skjulte jøderne uden tanke for egen sikkerhed og hjalp dem til Sverige. Men hvordan var det for en 14-årig at skulle forlade sit barndomshjem uden at vide, om han ville se det igen? Hvordan var det at sejle ud om natten i en fiskerbåd, hvor skipperen ikke kunne bruge et kompas? Hvordan var det at være flygtning i et fremmed land?

”Ja, det hele gik jo godt, for ellers ville jeg jo ikke stå her i dag,” opsummerede overrabbineren, der siden brugte sine oplevelser til et stort engagement i Dansk Flygtningehjælp. Han blev også landskendt som leder af den jødiske menighed i København og for sin involvering i dialogen mellem jøder, kristne og muslimer.

På NSG var vi meget glade for at kunne byde Bent Melchior velkommen. Vores elever mødte en stor personlighed med en beretning om medmenneskelighed og mod, som vi ikke må glemme.

 

 

 

Af: Andreas Rude