Gymnasiet, Nyheder, Om NSG

Ølbrygning på skemaet

Gymnasiet, Nyheder, Om NSG

Studieretningsopgaven (SRO) er en større skriftlig opgave gymnasieeleverne laver i 2.g. Den forbereder dem på den opgave, der skal skrives i 3.g. Men bare fordi der er tale om en større skriftlig ’opgave’, behøver det jo ikke være kedeligt. Derfor står der i disse dage ølbrygning på skemaet.

Projektet er et samarbejde mellem fagene biologi, kemi, fysik og matematik, og efter lærerne før jul havde gjort klar til ølbrygningen med effektive sier, gik eleverne på Studieretning 1 (Matematik A, Fysik B og Kemi B) i gang med at brygge øl – til undervisningsbrug naturligvis.

Filtrene blev brugt i forhold til at filtrere masken fra urten i dag i første trin af ølbrygning. Altså at filtrere al malten/kornet fra så vi kun havde sukkervand tilbage som vi så kunne koge op med humle og eventuelt andre ingredienser.

Herefter skal øllet (urten) så på gæringspande og så skal det gære i en uge.
Når det er sket omstikker eleverne (dvs. at de flytter øllet til en ny gæringsspand for at mindske mængden af bundfald), og her skal det så modne i en uge.

Den øl vi laver er en Red Ale, dog med variationer sådan at nogle grupper har tidligere tilføjet alternative smagsgivere. Fx kanel eller frugt. Tre af de fem grupper har desuden brugt enzymer fra Novozymes som vi har fået gennem projektet Beerzymes.

I starten af emneugen (uge 4) tapper eleverne det så på flasker hvor det eftergærer og karbonerer så der kan komme brus i, og fredag i emneugen kan øllet så drikkes og eleverne arrangerer sammen med lærerne en lille ølsmagning.