Stemningen er høj på skolens bibliotek denne morgen i januar. Elever fra både 8. og 9. klasse strømmer ned ad gangen og venter ivrigt på deres tur til at gå i stemmeboksen. I dag er der skolevalg.
Af Sofie Kuhlmann Schwarzer, Jacob Prahl Steffensen og Siri Nissen Thyrsted, 9.f
Med cirka 70.000 deltagende elever rundt omkring i landet er skolevalget ikke nogen lille begivenhed. Det bliver holdt hver 2. år og bliver arrangeret af folketinget, børne- og undervisningsministeriet og Dansk Ungdoms Fællesråd.
Skolevalget er en mulighed for, at skolens unge kan deltage i samfundsdebatten. Det blev der rig mulighed for til paneldebatten, som blev afholdt sidste mandag. Her var otte ungdomspartier repræsenteret: Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet, Moderaterne, Venstre, Radikale Venstre, Konservative og Liberal Alliance.
Ungdomspartierne fik mulighed for at uddele bestikkelse i form af bolsjer, fremsætte deres politik samt diskutere et par mærkesager. Eleverne kunne stille spørgsmål og engagere sig i den politiske debat – samt buhe, da frikvarteret blev udskudt.
Udover paneldebat blev der også lavet et website til skolevalget – skolevalg.dk – med f.eks. en partitest, som man kunne lave op til valget.
Statsministeren udskrev skolevalget den 13. januar, og herefter det har der været tre ugers valgperiode, før det hele kulminerede ved stemmeboksene i dag.
I øjeblikket strømmer eleverne langsomt ud. Stemningen, der før var høj, bliver stille og rolig, som stemmeboksene bliver tomme ligesom slikskålene. Eleverne venter spændt på, at alle stemmerne er blevet talt op, og at resultaterne bliver sendt ud på Intra. Vi glæder os til at se resultaterne når stemmerne er opgjort.