Mandag den 23. oktober tog 9.c., to lærere og skolepræst Daniel Nørgaard SJ afsted på 10 dages studietur til Uganda for at lære om klimamål, udviklingsarbejde, møde ugandiske unge og få en oplevelse for livet.

Turen er arrangeret af Caritas Danmark, som er den katolske kirkes nødhjælps- og udviklingsorganisation her til lands, og delvis finansieret af Udenrigsministeriets Globuspulje, der støtter samarbejde mellem danske uddannelsesinstitutioner og partnere i det Globale Syd.

Første stop var et møde med Caritas Uganda i hovedstaden Kampala, som Caritas Danmark laver sine projekter i landet med, og som også har hjulpet rigtig meget med turen.

På besøg hos Caritas Uganda

En skoledebat om klimakrisen mellem 9.c og elever fra Luzira Primary School rykkede grænse allerede på første dag.  For øvelsens skyld indtog de danske elever et klimaskeptisk synspunkt, mens de ugandiske omvendt skulle argumentere for, at det er nødvendigt at handle nu, hvis vi skal redde klimaet.

Så er klimaforandringerne rigtige eller falske? Og giver det overhovedet mening at tale om miljøbeskyttelse?

”Hvis vi ødelægger naturen, så ødelægger vi turismen i Uganda. Og hvis der er tørke, så bliver vore afgrøder også ødelagt,” sagde de ugandiske elever blandt andet.  Omvendt svarede NSG’s elever, at ”der altid har været udsving i temperaturen.”

Alligevel rykkede de ved de fleste, da Daniel Nørgaard jokede, at ”hvis temperaturen stiger, er det kun en god ting, for så kan vi også dyrke bananer i Danmark.”

Skoledebat

Planteskole

Træplantning

De næste dage byder blandt andet på træplantning og skraldeindsamling på et marked.  Efter Kampala går turen til Jinja, hvorfra studieturen vil besøge Nilens udspring.

Med på turen til Uganda er også podcastbureauet HearHear, som vil følge aktiviteterne, og næste år udgiver Caritas en stribe episoder om alle oplevelserne. Flere af eleverne er også blevet engagerede som reportere.

Affaldsopsamling